TẾT VIỆT NAM
Tết holiday
Tet is celebrating on the same day
as Chinese New Year, though exceptions arise due to the one-hour time
difference between Hanoi and Beijing. It takes place from the first day of
the first month of the Vietnamese calendar (around late January or early
February) until at least the third day. Vietnamese people consider Tet to be
the first day of spring and the festival is often called spring festival.
Many Vietnamese prepare for Tet by
cooking special holiday foods and cleaning the house. These foods include
square rice cake, Vietnamese sausage, dried young bamboo soup, sticky rice
and boiled chicken. There are a lot of customs practiced during Tet, such as
visiting a person’s house on the first day of the new year, ancestral
worship, wishing New Year’s greetings and giving lucky money to children and
elderly people.
There are certain things to
observe during Tet and certain things to avoid. Houses are thoroughly cleaned
in preparation for Tet. People buy kumquat trees and peach blossom to
decorate their houses. There are dragon or lion dances in the streets. New
clothes should be bought for every member of the family. And on New Year’s
Eve, the kitchen god, Ong Tao, is welcomed back to the kitchen. On the other
hand, something must be avoided. Sweeping during Tet is taboo and considered
to be unlucky, since it symbolizes sweeping away the luck; that is why they
clean before the new year. It is also taboo for anyone who experience recent
loss of a family member to visit anyone else during Tet.
|
Tết Việt Nam
Tết là nghỉ lễ giống như ở Trung Quốc, sở dĩ có sự đồng thuận
như vậy là do múi giờ giữa Hà Nội và Bắc Kinh chỉ lệch nhau 1 giờ. Tết diễn
ra từ ngày đầu tiên của tháng đầu tiên theo lịch âm của Việt Nam (diễn ra cuối
tháng 1 và đầu tháng 2 dương lịch) ngày Tết kéo dài ít nhất đến ngày thứ ba.
Người dân Việt xem Tết là ngày đầu tiên của mùa xuân và ngày mừng tết thường
được gọi là ngày mừng xuân.
Nhiều người Việt chuẩn bị ngày tết bằng cách nấu những món
ăn đặc biệt và dọn dẹp nhà cửa. Những món ăn bao gồm: bánh chưng, xúc xích Việt,
canh măng, xôi và gà luộc. Có nhiều phong tục trong ngày Tết, như đến chơi một
gia đình vào ngày đầu tiên của năm mới, thờ cúng ông bà, cầu mong những điều
tốt nhất và gửi tiền mừng tuổi cho trẻ em và người già.
Tất nhiên có một vài thứ cần để ý trong dịp Tết và có những
điều nhất định cần tránh. Nhà cữa được lau dọn cẩn thận trong thời gian chuẩn
bị dịp Tết. Mọi người mua những cây quất và cây đào để trang trí ngôi nhà của
họ. Có múa rồng hoặc lân sư tử trên những con phố. Quần áo mới thì mỗi thành
viên trong gia đình đều được mua. Và vào một ngày trước năm mới, thần bếp-Ông
táo, được cúng để mời trở lại bếp. Mặt khác, những điều phải được tránh. Quét
nhà trong dịp Tết là điều kiêng và được cho là không may mắn, điều này được
cho là cách quét đi sự may mắn; đó là điều tại sao họ lau dọn trước năm mới.
Nó cũng là điều kiêng kị cho bắt cứ ai có người thân trong gia đình mất trong
thời gian gần đó và họ sẽ không nên tới thăm bất kỳ ai khác trong dịp Tết.
|